Ismerje meg a biztonságtechnikában használt rövidítések, valamint szakkifejezések jelentéseit, ezáltal könnyeben megértheti az egyes eszközök funkcióit, továbbá kiválaszthatja az Önnek legmegfelelőbb termékeket. Ha megtalálta amit keresett, vásárolja meg webshopunkban még ma!

1/3″ CCD

Szilícium alapú fényérzékelő elem, mely a felületére érkező fényből elektronikai áramkörök segítségével képet állít elő. Az 1/3, a 4:3 oldalarányú érzékelő (4.8mmx3.6mm) átlójának coll-ban megadott mérete.

1/4″ CCD

Szilícium alapú fényérzékelő elem, mely a felületére érkező fényből elektronikai áramkörök segítségével képet állít elő. Az 1/4″, a 4:2 oldalarányú érzékelő (3.2mmx2.4mm) átlójának coll-ban megadott mérete.

3-tengelyes kamera konzol

A konzol kialakításának köszönhetően a kamera oldalfalra történő telepítésénél a valóságban vízszintes felületek a képen is vízszintesek lesznek.

AGC (Automatic Gain Control) – Automatikus erősítés szabályozás

A környezeti fényviszonyoktól függően egy bizonyos fényerő alatt bekapcsol, biztosítva a kamera kielégítő működését szélsőséges fényviszonyok között. Különösen gyenge fényviszonyok esetén a kapott képen jelentősen nőhet a zaj.

Aszférikus optika

A hagyományos lencsék nem tökéletesen gömbfelületűek, ezért az objektumokról érkező fénysugarak nem egy pontban fókuszálódnak, ezért a kép egyes részei kevésbé élesek. A hiba megoldására kifejlesztették az ún. aszférikus lencséket, melyek különleges görbületű felületükkel érik el a kívánt hatást. Az ilyen kialakítással jobb képrajzolású és fényáteresztő képességű objektívek állíthatók elő.

ATW

Automatikus fehér színegyensúly követés. A kamera ATW módban folyamatosan korrigálja az egyes színösszetevők arányát, annak érdekében, hogy a lehető legjobb színhűségű képet jelenítse meg a kamera.

Auto Flip (Automatikus átfordulás)

Speed dome kameráknál függőlegesen döntve és tovább billentve automatikusan 180°-al vízszintesen elforgatja a kamerát a helyes le/fel irány megtartása végett.

AWB (Automatic White Balance)

Automatikus fehér színegyensúly. A környezeti fényviszonyoktól (színhőmérséklettől) függően a kamera által mutatott objektumok színe eltérhet a valóságostól. Az AWB alkalmazásával kiküszöbölhető a probléma, és a színhűség is növelhető.

BLC (Back Light Compensation) – Háttérfény kompenzáció

A megfigyelt tárgy hátteréből érkező, jelentős mennyiségű fény esetén BLC alkalmazása nélkül az objektum háttere beégne. A korszerű kamerák már képesek ezt a jelenséget csökkenteni, vagy akár meg is szüntetni. Az OSD kezelőfelülettel rendelkező eszközök esetén legtöbbször lehetőség van szelektív területek kijelölésére, ellentétben a hagyományos kamerákkal, ahol csak a teljes képre tudjuk engedélyezni vagy tiltani a kompenzációt.

CCD

Szilícium alapú fényérzékelő elem, mely a felületére érkező fényt feldolgozza, és továbbítja a képalkotó elektronikai áramkörök felé.

CCVC

Koax kábelen keresztüli vezérlés.

CMS program

Több DVR képének vezérlése, és azok képének megjelenítése egy egységes felületen a számítógépes hálózaton keresztül.

Day and Night

Magas kontraszt, tiszta és részletgazdag kép kialakításának képessége rossz fényviszonyok között, vagy sötétben, ami lehetővé teszi egy tárgynak nem csupán a megfigyelését, de az azonosítását is.

DC vezérlésű optika

Az autoíriszes optikák írisz vezérlésének egyik módja. Az optikában található szervo motor a kamerából érkező vezérlő feszültség hatására nyitja, illetve zárja az íriszt. A kamerákon DC vagy DD jelölést alkalmaznak az optika vezérlésének kiválasztásánál.

DE-interlace

A kamerák által előállított videójel egy teljes képe két félképből áll, úgy, hogy az első félkép a teljes kép páros, a második félkép pedig a teljes kép páratlan sorait tartalmazza. Ezek korrekt megjelenítésére a CTR megjelenítők képesek, ilyenek a TV készülékek, CRT monitorok és a CRT projektorok. A de-interlace eljárással a váltottsoros letapogatással előállított videójelet a mai korszerű megjelenítőkön, jó minőségben megjeleníthetővé alakítja át az adott eszköz.

Digitális zoom

A hagyományos optikák zoom tartományának digitálisan x-szeres növelésére alkalmas. Nagy értékű szorzó alkalmazásával a kapott kép pixelessé, zajossá válhat. Ügyelni kell arra, hogy csak az eredeti kép középső része kerül nagyításra.

DNR/SDNR (Super Digital Noise Reduction)

Szuper digitális zajcsökkentés. A gyengébb fényviszonyok esetén keletkező képzaj az érzékenyre állított videó mozgásérzékelők esetén felesleges riasztásokat és rögzítéseket indít el. A funkció alkalmazásával a kép zajmentesebb lesz, valamint a DVR-en növelhető a rögzítési időtartam.

DSP (Digital Signal Processing) – Digitális jelfeldolgozás

A kamerákban található digitális áramkör alkalmazásával az előállított kép paraméteri jobbak, mint a hagyományos kameráké.

DSS (Digital Slow Shutter)

Amennyiben a CCD-re érkező fénymennyiség olyan kevés, hogy az írisz további értékének hagyományos módon történő növelésére nincs lehetőség, abban az esetben a DSS bekapcsolásával további digitális fokozatok érhetők el. Alkalmazásakor figyelme kell venni, hogy túlzott mértékben a mozgó objektumok elmosódva jelenhetnek meg.

DVR (Digital Video Recorder)

Digitális videó rögzítő. Egy eszköz, amely videó formátumokat rögzít egy vagy akár több adattárolóra, lehetővé téve annak későbbi visszajátszását.

Eclipse

A funkció lehetővé teszi a kamera extrém erős fényviszonyok közötti telepítését (pl. autóbejáratnál, a beérkező autók fényszórójával szemben). Alkalmazásakor a kép túl világos területeit egy digitális maszkkal kitakarja, valamint ezeket az írisz vezérlésénél figyelmen kívül hagyja. A kapott kép így mindig tiszta és kiváló minőségű.

ESC AES (Elektronikus Shutter) – Elektronikus íriszvezérlés

A CCD kiolvasási sebességét növeli, vagy csökkenti a kimenő videójel nagyságával fordítottan arányosan. Működésének alapja megegyezik a hagyományos, filmes fényképezőgépek zársebesség szabályozásával. Javasolt alkalmazása: beltéri vagy közel állandó fényviszonyok esetén.

FPS (Frames Per Second)

Képkocka per másodperc. Meghatározza a kamera vagy rögzítő egység képkockarögzítési képességét. A folyamatos mozgás megfelelő rögzítéséhez minimum 8-10 FPS szükséges.

Fehér színegyensúly

A különböző fényviszonyváltozások hatásainak korrigálására a kamerák a fehér egyensúly változtatásával igyekeznek színhelyes képet megjeleníteni. Állandó fényviszonyok esetén elegendő egyszer, változó fényviszonyoknál érdemes a folyamatos követést beállítani.

Fényérzékenység (Lux)

A kamera által kiértékelhető kép szolgáltatásához szükséges fénymennyiség. Tájékoztatásul: egy 0.5Lux vagy annál érzékenyebb kamera egy átlagos sötétítővel befüggönyözött helyiségben kielégítő képet szolgáltat. Másik megközelítésben: 1Lux fénymennyiség = 1 égő gyertya fényereje 1m távolságban.

Fókusztávolság

Az objektív azon tulajdonsága, hogy mekkora nagyítással állítja elő a képet. Megadása mm-ben történik. Minél kisebb a fókusztávolság, annál nagyobb a látószög, és fordítva.

Gamma korrekció

CTR megjelenítők esetén, az egyes képpontoknak megfelelő területek által gerjesztett fényerősség nem lineárisan követi a képcső bemenetére érkező vezérlő feszültséget. Ezt az eltérést nevezik gammatorzításnak. A jelenség csökkentésére alkalmazott eljárás a gamma korrekció. A kimeneti jelet a kamerákban úgy állítják elő, hogy a létrejövő torzítás után a változás lineáris legyen.

HI-RES (High Resolution)

Magas felbontás. A felbontás határozza meg a képminőséget. Minél magasabb a felbontási érték, annál élesebb és kivehetőbb a kép. Kamerák jelzéseként szokták használni rámutatván a rögzítő képességeire.

H.264 tömörítés

H.264/AVC/MPEG-4 Part 10 (H264, H-264)-ként is ismert tömörítési eljárás, mely nagyobb fokú tömörítés mellett is jobb képminőséget szolgáltat. Rögzítéskor azonos tárkapacitás és minőség esetén kb. 30%-kal nő a rögzítési időtartam. Hálózati képátvitel esetén azonos felbontású képek átvitelekor alacsonyabb sávszélesség szükséges vagy azonos sávszélességen nagyobb fps értékű videójel továbbítható.

HLC

Ultranagy fényerejű részek kimaszkolása.

HVR (Hibrid Video Recorder)

Hibrid videó rögzítő. Egy eszköz, mely arra szolgál, hogy a beállított IP és analóg kamerák képét rögzítse egy vagy akár több adattárolóra, és hogy egy központosított elérést biztosítson hozzájuk, akár az interneten keresztül is. Emellett lehetővé teszi a felvételek későbbi visszanézését.

IP védettség

Az IP szám jelentése a behatolás elleni védelem, az elektronikát védő tokozás (készülékház) környezeti behatolások elleni védettségét jelzik vele. Az IP besorolást az IEC 60529 szabvány írja le, amelyet gyakorlati tesztek alapján határoztak meg. Az első számjegy a szilárd, a második a vízzel szembeni védelemre vonatkozik. A magasabb szám mindkét esetben jobb védettséget jelent.

IRCUT

A kamerák az éjjellátáshoz infra ledeket használnak, azonban az ehhez szükséges szűrő a nappali viszonyok közt torzítja a színeket. Az IRCUT technológia célja ennek a jelenségnek a kiküszöbölése, azaz az ezt megvalósító éjjellátó kamerák képe nappal is színhű marad.

IR hatótávolság

Az IR sugárzók fényének hatótávolsága, melyen belül az IR megvilágítás mértéke még megfelelő mértékű a kamerák számára.

IR LED

Infravörös sugárzás. Egy elektromágneses sugárzás, melynek nagyobb a hullámhossza, mint a látható fénynek. Az infra latin eredetű szó, jelentése alatt. Videómegfigyelésben azt a tulajdonságát használják ki, hogy segítségével akár teljes sötétségben is rögzíthetünk képeket.

Jel-zaj viszony

Viszonyszám, mely megmutatja, hogy a kamera elektronikus áramkörei a hasznos jelhez képest mennyi zajt hoznak létre. Minél nagyobb az értéke, annál jobb. Általánosan elmondható, hogy 48dB-től már jónak tekinthető a képminőség.

LCD (Liquid Crystal Display)

Folyadékkristályos kijelző. Manapság már nem csak az informatikában, hanem a szórakoztatóelektronikában is elterjedt megjelenítő típus. Két, belső felületén mikronméretű árkokkal ellátott átlátszó lap közé folyadékkristályos anyagot helyeznek, amely nyugalmi állapotában igazodik a belső felület által meghatározott irányhoz, így csavart állapotot vesz fel. A kijelző első és hátsó oldalára egy-egy polárszűrőt helyeznek, amelyek a fény minden irányú rezgését csak egy meghatározott síkban engedik tovább. A csavart elhelyezkedésű folyadékkristály különleges tulajdonsága, hogy a rá eső fény rezgési síkját elforgatja. Ha hátul megvilágítják a panelt, akkor a hátsó polarizátoron átjutó fényt a folyadékkristály elforgatja (innen ered a Twisted Nematic, TN megnevezés), így a fény az első szűrőn átjut, és világos képpontot kapunk. Ha kristályokra feszültséget kapcsolunk, nem forgatják el a fényt, az eredmény pedig fekete képpont. A polárszűrő elé már csak egy színszűrőt kell helyezni.

Minimális fókusz

Az optika frontlencséjétől mért minimális távolság, melyre még az optikával kifókuszálható a kép.

Mozgásérzékelés

A digitális eszközökben található mozgásérzékelés funkció nem más, mint a képtartalom változását figyelő áramkör. Alkalmazása esetén figyelembe kell venni, hogy akár egy autó reflektorának visszaverődése is kiválthatja a jelzést.

MPEG-4 tömörítés

Igen kis bitsebességű tömörítési eljárás, mely lehetővé teszi a képek nagyfokú tömörítését jelentős minőségromlás nélkül. Az így kapott képek tárolás esetén kis helyet igényelnek, hálózaton keresztüli továbbítás esetén kis sávszélesség foglalással továbbíthatók.

NVR (Network Video Recorder)

Hálózati videó rögzítő. Egy eszköz, mely arra szolgál, hogy a beállított IP kamerák képét rögzítse egy vagy akár több adattárolóra (winchester, pendrive, cd, dvd), és hogy egy központosított elérést biztosítson hozzájuk, akár az interneten keresztül is. Emellett lehetővé teszi a felvételek későbbi visszanézését.

ONVIF

Az ONVIF szabvány lehetővé teszi, hogy egy IP kamera más gyártó termékeivel, szoftvereivel is kompatibilis legyen. Természetesen az együttműködés feltétele, hogy a másik termék is támogassa az ONFIV szabvány azonos verzióját.

Optika csatlakoztatás

Az optikák csatlakozó menetes részének kialakítása eltérhet, megkülönböztetünk C és CS típusúakat. Az eltérés a CCD és az optika képalkotási síkjának távolságában van. A C típusúnál 17.5mm, amíg a CS típusúé 12.5mm. A mai kamerákhoz a gyártók mellékelnek egy ún. C/CS közgyűrűt az univerzális alkalmazhatóság érdekében.

Optikai zoom

A varifokális optikák széles és tele állásának aránya.

OSD (On Screen Display)

Digitális eszközök kezelőfelülete, mely bővebb lehetőségeket ad a beállításokra, mint a hagyományos dig-kapcsolós megoldás.

PAN

Speed dome kamerák vízszintes irányú mozgása.

Pásztázás

Speed dome kamerák vízszintes irányú oda-vissza mozgása két pozíció között.

Pelco-D

Kommunikációs protokoll, mely RS-485-ön keresztül képes különböző eszközöket vezérelni.

Power IR LED

A LED technológia egyik újdonsága, mely lehetővé teszi, hogy egy LED-en belül érjük el azt a világítási teljesítményt, mely korábban csak 10-szeres nagyságrendű hagyományos méretű LED-del volt elérhető.

Pre-alarm

Különböző riasztási események bekövetkeztekor a felvétel nem az adott pillanattól kezdődik, hanem már az azt megelőző néhány másodperc is rögzítésre kerül. Alkalmazásával lehetőség van a riasztást kiváltó eseményt megelőző időponttól követni azt.

Preset pozíció

Speed dome kamerákon beállítható olyan pozíció, melybe bármelyik időpillanatban képes a kamera mozogni. Csoportba foglalásukkal képes a kamera a beállított időzítésekkel egymás után végigmozogni őket.

Privát zóna

A kamera által megfigyelt területen, a megjeleníteni nem kívánt részletek kitakarására szolgál. A maszkolt résznek a kapott képből történő utólagos helyreállítására nincs mód.

Protokoll

Eszközök közötti kommunikációs formát leíró szabálygyűjtemény.

PTZ (Pan, Tilt, Zoom)

Kutat, Billent, Fókuszál. Kameratípus, amely külső irányítással, vagy akár magától is képes felkutatni a képtérben történő változást, ráfordul és ráfókuszál. Magyarul egy mozgatható kamera, amely nem fix fókuszos objektívvel van szerelve.

RAID rögzítés

A számítástechnikában szerverekben megszokott nagyobb biztonságú adattárolási eljárás. Lényege, hogy az adatok tárolása párhuzamosan, egymástól független merevlemezekre történik. Ezzel az eljárással az egyik HDD meghibásodása esetén, a másik HDD-n teljes mértékben megtalálhatók az adatok. A Mars és Jupiter rögzítők esetén ezek a merevlemezek PC-be áthelyezhetők és a felvételek egy segédprogrammal megtekinthetők. Hátránya, hogy az elérhető max. tárkapacitás nem használható ki.

Rejtett kábelezés

A megfigyelésre használt kamerák kábelezésének védett módon történő kialakítását teszi lehetővé.

Remegésmentesség (Flickerless)

50 Hz-es feszültséget használó megvilágítás esetén remegés keletkezhet a képen. A funkció használatával a jelenség csökkenthető, megszüntethető.

RETR (Remote Event Trigger Recording) – Távoli rögzítés esemény hatására

Digitális rögzítőknél alkalmazott biztonsági módszer. Lehetővé teszi, hogy a felvételek ne csak a DVR-en, hanem hálózaton keresztül, a kliens programot futtató PC merevlemezén is tárolásra kerüljenek esemény bekövetkeztekor.

RS-485

Soros adatátviteli protokoll, átviteli távolság 1200 m.

RTOS (Real Time Operation System)

Valós idejű operációs rendszer. Az alkalmazott algoritmusok képessé teszik a rendszert arra, hogy kritikus feladatokat hajtsanak végre pontosan, a folyamatok meghatározott időszakaiban.

SBLC (Super Back Light Compensation) – Szuper Háttérfény kompenzáció

Az SBLC funkció alkalmazásakor a kamera DSP processzora több önálló területre osztja fel a képtartományt. Az egyes egységekben megkeresi a főbb részeket, valamint a túlvezérelt területeket figyelmen kívül hagyja. Ezután egy komplex algoritmussal állapítja meg a szükséges kompenzáció mértékét.

SSDR

Samsung szuper dinamika tartomány.

SSNRII

Továbbfejlesztett zajcsökkentési technika.

Szoftveres Day&Night

A valós Day&Night kamerákkal ellentétben nincs mozgatható IR szűrő, gyengébb fényviszonyok esetén elektronikus úton, erősítő áramkörök alkalmazásával jelenik meg a fekete-fehér kép.

Super HAD

A SONY speciális technológiája a Super HAD CCD. Ezekben a szenzorokban a fényérzékeny cellák mérete viszonylag nagyobb és a két cella közti távolság minimálisra van csökkentve. Ennek köszönhetően a CCD jó hatásfokú, alacsony fényerősség mellett is jó minőségű képet ad. A szokásos színszűrőkön túl ezek a CCD-k még egy smaragdzölddel is rendelkeznek a természetes látható fény spektrumának megfelelően. Így az RGBE színszűrő mátrix segítségével jó színhűségű képet kapunk. Összességében a Super HAD szenzorokkal ellátott kamerák jobb minőségű képet biztosítanak, az apróbb részletek jobban felismerhetőek, és árban is versenyképesebbek a hagyományosoknál.

TILT

Speed dome kamerák függőleges irányú mozgása.

Tükör funkció

A kamera által előállított kép vízszintes vagy függőleges tükrözése. Alkalmazása olyan esetekben ajánlott, ahol nincs lehetőség a kamerát az igényeknek megfelelő pozícióba telepíteni. Gyakran csak a kamera alsó részén lehetséges a konzolhoz rögzítés, de a telepítés a “fejjel lefele” történő módon lehetséges. Ilyenkor a tükör funkció bekapcsolásával a probléma megoldható.

Valós Day&Night

Az ilyen tulajdonságú kamerák nappali fényviszonyok esetén színes, míg rossz fényviszonyok esetén fekete-fehér képet szolgáltatnak. A két mód közötti váltás esetén egy ún. IR szűrőt mozgat a kamera az optika és a CCD között, így biztosítva a megfelelő képminőséget és a megfelelő fókuszáltságot.

Varifokális optika

Állítható fókusztávolságú optika. A fókusz állítása történhet kézzel vagy motorosan is. Alkalmazásával a telepítés során előforduló igényváltozások rugalmasan követhetők.

Watch Dog

Digitális rögzítőkben alkalmazott megoldás, mely lehetővé teszi, hogy a berendezés egy esetleg áramszünet után, a félbemaradt folyamatokat automatikusan folytassa. Egyes eszközök rövid időnként önellenőrzést végeznek és “szoftverfagyás” esetén újraindítják a rögzítőt.

Videójel vezérlésű optika

Az autoíriszes optikák írisz vezérlésének egyik módja. Az optikában található vezérlőelektronikával együtt található egy szervo motor, mely nyitja, illetve zárja az íriszt. A kamerákon VD jelölést alkalmaznak az optika vezérlésének kiválasztásánál.

Vízjel

Digitálisan rögzített felvételek utólagos módosítása ellen alkalmazott eljárás. Változtatás esetén az egyes lejátszó programok eltérően, de jelzik a módosítás

Vízszintes felbontás

A kamera által előállított elektronikus képen megkülönböztethető sorok számát jelenti. A nagyobb felbontás élesebb és részletgazdagabb képet eredményez. Növelve a felbontást a felismerhetőség is nő.

Vízszintes látószög

Az optika látóterének vízszintes irányú mérőszáma. Azonos optikák látószöge a CCD méretétől is függ. A látószöget sok esetben a gyártók a képátlóra (CCD átlójára) adják meg, ezért kiválasztás előtt érdemes azt ellenőrizni.

WDR (Wide Dynamic Range)

A háttérfény kompenzáció továbbfejlesztett változata. A megfelelő dinamikus tartomány beállítása lehetővé teszi a túlexponálás és alulexponálás elkerülését egy kép töredékeiben. A képen lehetőség van megkülönböztetni fényes és sötét területeket és azok részleteit. Ez a funkció különösen fontos olyan helyzetekben, ahol a fény a megfigyelt tárgy hátteréből származik.